“İş Sağlığı”, tüm mesleklerde çalışanların sağlıklarını sosyal, psikolojik ve fiziksel olarak en üst seviyede tutmak, çalışma şartlarını ve üretim araçlarını sağlığa uygun hale getirmek, çalışanları zararlı etkilerden koruyarak işin ve işçinin birbirine uyumunu sağlamak amacıyla kurulmuş bir tıp dalıdır. Firmamız İşyeri Hekimi hizmetiyle de ihtiyaçlarınıza cevap verecek.
İşyeri hekimi kimdir?
İş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş işyeri hekimliği belgesine sahip hekimlerdir.
İşyeri hekimi görevlendirmeli miyim?
Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan ve en az 1 çalışanı bulunan işletmeler,
50 ve üzerinde çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işletmeler
İşyerleri için ilgili yönetmelikte belirtilen sürelerde işyeri hekimi görevlendirmekle yükümlüdür.
İşyeri hekimi görevlendirmesi yapmamanın cezası var mıdır?
Belirtilen niteliklerde işyeri hekimi görevlendirilmemesinin tespiti durumunda 5000 Türk Lirası ve aykırılığın devam ettiği her ay için aynı miktarda idari para cezası uygulanır.
Matris OSGB olarak iş sağlığı hizmetlerimiz ;
İşçilerin iş kazalarına uğramalarını önlemek amacı ile güvenli çalışma ortamını oluşturmak için alınması gereken tedbirler dizisine “İş Güvenliği” denir. Matris OSGB olarak verdiğimiz iş güvenliği uzmanı hizmetimize ait detaylar için tıklayınız.
İş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş, iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip, Bakanlık ve ilgili kuruluşlarında çalışma hayatını denetleyen müfettişler ile mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakültelerin mezunları ile teknik elemandır.
Tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan ve en az 1 çalışanı bulunan işletmeler,
50 ve üzerinde çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işletmeler
İşyerleri için ilgili yönetmelikte belirtilen sürelerde İş güvenliği uzmanı görevlendirmekle yükümlüdür.
Belirtilen niteliklerde iş güvenliği uzmanı görevlendirilmemesinin tespiti durumunda 5000 Türk Lirası ve aykırılığın devam ettiği her ay için aynı miktarda idari para cezası uygulanır.
Matris OSGB olarak verdiğimiz iş güvenliği hizmeti aşağıdaki maddeleri kapsamaktadır.
İşletmenizde iş güvenliği uzmanının kaç saat çalışması gerektiğini ise buradan öğrenebilirsiniz.
6311 Sayılı İş Kanununda belirtiilen “İşveren, çalışanların iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerini almasını sağlar” maddesine göre işveren İSG eğitimlerini aldırmak zorundadır. İSG Eğitimleri, Matris OSGB’nin deneyimli ve enerjik kadrosuyla daha verimli geçecektir.
6311 Sayılı İş Kanununda belirtildiği üzere;
Eğitimler, değişen ve ortaya çıkan yeni riskler de dikkate alınarak aşağıda belirtilen düzenli aralıklarla tekrarlanır:
a) Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde yılda en az bir defa.
b) Tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde iki yılda en az bir defa.
c) Az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde üç yılda en az bir defa.
İş kazası geçiren veya meslek hastalığına yakalanan çalışana işe dönüşünde çalışmaya başlamadan önce, kazanın veya meslek hastalığının sebepleri, korunma yolları ve güvenli çalışma yöntemleri ile ilgili ilave eğitim verilir.
Herhangi bir sebeple altı aydan fazla süreyle işten uzak kalanlara, tekrar işe başlatılmadan önce bilgi yenileme eğitimi verilir.
a) Az tehlikeli işyerleri için en az sekiz saat,
b) Tehlikeli işyerleri için en az on iki saat,
c) Çok tehlikeli işyerleri için en az on altı saat
olarak her çalışan için düzenlenir.
*İşveren, çalışanlarına asgari aşağıda belirtilen konuları içerecek şekilde iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin verilmesini sağlar.
Eğitim konuları ise aşağıdaki gibidir.
İş yerinde var olan tehlikelerin belirlenerek bu tehlikelerin riske dönüşmesini engelleyen çalışmalar “Risk Değerlendirmesi” olarak adlandırılır. Risk değerlendirmesi yaptırmak olası iş kazalarının önüne geçecektir.
İşyerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek tehlikelerin belirlenmesi, bu tehlikelerin riske dönüşmesine yol açan faktörler ile tehlikelerden kaynaklanan risklerin analiz edilerek derecelendirilmesi ve kontrol tedbirlerinin kararlaştırılması amacıyla yapılması gerekli çalışmalardır.
01.01.2013 tarihi itibariyle en az bir çalışanı bulunan işyerleri için risk analizi yapılması zorunludur.
Risk değerlendirmesi yapmayan veya yaptırmayan işverene 3000 Türk Lirası, aykırılığın devam ettiği her ay için 4500 Türk Lirası idari para cezası verilir.
Matris OSGB olarak verdiğimiz Risk Değerlendirmesi hizmeti aşağıdaki maddeleri kapsamaktadır.
İşyerlerinde meydana gelebilecek acil durumlarda yapılacak iş ve işlemler dahil bilgilerin ve uygulamaya yönelik eylemlerin yer aldığı plandır. İstanbul’un önde gelen OSGB firmalarından biri olan Matris OSGB, Acil Durum Planını sizler için en iyi şekilde hazırlanmaktadır.
Müşteriler, ziyaretçiler, çalışanlar ve halk arasında, ölüm ve ciddi yaralanmaya neden olabilecek, faaliyetlerin aksamasına, fiziksel ve çevresel olarak zarar görmesine neden olabilecek plansız ve istem dışı gelişen olaylara “Acil Durum” denilmektedir.
İşyerlerinde meydana gelebilecek acil durumlarda yapılacak iş ve işlemler dahil bilgilerin ve uygulamaya yönelik eylemlerin yer aldığı plandır.
İşyerinde meydana gelebilecek acil durumlar aşağıdaki hususlar dikkate alınarak belirlenir:
a) Risk değerlendirmesi sonuçları.
b) Yangın, tehlikeli kimyasal maddelerden kaynaklanan yayılım ve patlama ihtimali.
c) İlk yardım ve tahliye gerektirecek olaylar.
ç) Doğal afetlerin meydana gelme ihtimali.
d) Sabotaj ihtimali.
Acil durum planı, tüm işyerleri için tasarım veya kuruluş aşamasından başlamak üzere acil durumların belirlenmesi, bunların olumsuz etkilerini önleyici ve sınırlandırıcı tedbirlerin alınması, görevlendirilecek kişilerin belirlenmesi, acil durum müdahale ve tahliye yöntemlerinin oluşturulması, dokümantasyon, tatbikat ve acil durum planının yenilenmesi aşamaları izlenerek hazırlanır.
Acil durum planının hazırlanmaması durumunun tespiti durumunda 1000 Tük Lirası idari para cezası verilir.
Matris OSGB Acil Durum Planı hizmetimiz aşağıdaki maddeleri içermektedir.
Çalışanların, işyerlerinde yaptığı işin niteliğine göre değişmekle birlikte periyodik olarak sağlık muayenelerinin ve tetkiklerinin yapılması zorunludur. Mobil sağlık hizmetimizle daha makul şartlarda işe giriş ve periyodik muayenelerinizi yaptırabilirsiniz.
Çalışanın kişisel özellikleri, işyerinin tehlike sınıfı ve işin niteliği öncelikli olarak göz önünde bulundurularak uluslararası standartlar ile işyerinde yapılan risk değerlendirmesi sonuçları doğrultusunda;
Yapılan işin niteliğine ve işyeri hekiminin tavsiyesi doğrultusunda yapılacak tetkikleri bazıları şöyledir;
Mobil sağlık aracımız, mobil sağlık hizmetleri için özel olarak üretilmiş olup içerisinde mobil sağlık tarama araçlarını barındırır. Mobil sağlık aracımız kişilerin yerinde sağlık hizmeti almasını sağlamak için özel olarak tasarlanmıştır. Mobil Sağlık araçlarımızda yapılan tetkik/tahliller ;
İşveren, işyerinde bulunan, kullanılan veya herhangi bir şekilde işlem gören maddelerin ve çalışma ortam koşullarının tehlikelerinden, zararlı etkilerinden çalışanları korumak zorundadır. Matris OSGB, İş yeri ortamının tüm çalışanlar için güven teşkil etmesini sağlamak adına işyeri ortam ölçümlerini büyük bir hassasiyetle yapmaktadır.
Güvenli bir çalışma ortamı sağlamak amacıyla çalışma ortamındaki kişisel maruziyetlere veya çalışma ortamına yönelik fiziksel, kimyasal ve biyolojik etkenlere yönelik ölçüm, test, analiz ve değerlendirmeleri, ön yeterlik veya yeterlik belgesini haiz laboratuvarlara yaptırmakla yükümlüdür.
İşyeri risk değerlendirmesi sonucu iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekiminin öneri ve tavsiyeleri doğrultusunda işyeri ortamında ölçülmesi gereken parametreler aşağıdaki gibidir.
İş veren “İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği” kapsamında, iş ekipmanının güvenliğinin kurulma ve montaj şartlarına bağlı olduğu durumlarda, ekipmanın kurulmasından sonra ve ilk defa kullanılmadan önce ve her yer değişikliğinde ekipmanın, periyodik kontrolleri yapmaya yetkili kişiler tarafından kontrolü yapılmasını, doğru kurulduğu ve güvenli şekilde çalıştığını gösteren belgelerin düzenlenmesini sağlar.
İş ekipmanlarının, ilgili yönetmelikte öngörülen aralıklarda ve belirtilen yöntemlere uygun olarak, yetkili kişilerce yapılan muayene, deney ve test faaliyetleridir.
İlgili yönetmelikte belirtilen iş ekipmanlarının teknik özelliklerinin gerektirdiği ve istisnalar saklı kalmak kaydıyla ilgili branşlardan mühendis, tekniker ve yüksek teknikerler yapmalıdır.
Periyodik kontrole tabi bazı iş ekipmanları;
İşyerlerinde oluşabilecek Yanıcı maddelerin gaz, buhar, sis ve tozlarının atmosferik şartlar altında hava ile oluşturduğu ve herhangi bir tutuşturucu kaynakla temasında tümüyle yanabilen karışımların bulunduğu yada bulunabileceği ortamların tehlikelerinden çalışanların sağlık ve güvenliğini korumak amacıyla hazırlanan dokümandır.
İşveren, ilgili yönetmelik gereğince;
göz önüne alarak parlama veya patlama riskini değerlendirmeli, patlayıcı ortamların oluşabileceği yerlere açık olan veya açılabilen yerler de dikkate alınarak bir bütün olarak değerlendirildiği dökümanı hazırlamakla yükümlüdür.